JA DE DOUCHE-WC WORDT STEEDS POPULAIRDER.

Douche-wc’s zijn in verschillende landen geen uitzondering maar de norm. In Japan heeft zelfs tachtig procent van de huishoudens zo’n toilet. Ook in Zwitserland spoelt al zo’n 7 procent van de mensen zijn billen met water. En nu blijkt ook Nederland langzaam warm te lopen voor het douchetoilet.

Douche-wc steeds populairder


Douche-wc: wat is dat? 
Een douche-wc – ook wel Japans toilet, douchetoilet of bidet-wc genoemd – is een wc met een uitschuivend sproeiertje erin dat de billen met warm water schoonspoelt na een bezoek aan het toilet. Hierdoor is het gebruik van wc-papier overbodig. En schoonspoelen met water is ook nog eens veel hygiënischer. Het klinkt eigenlijk als het ultieme toilet. 
‘Douche-toilet verkoop stijgt zo’n 15 procent per jaar’
In Nederland begint de populariteit van de douche-wc langzaam te stijgen, blijkt uit onderzoek van de NOS. Zo voorspelt Roy Hakker van Sanitairwinkel Frisse Bips dat de verkoop van de douche-wc voor de hele markt zo’n 15 procent per jaar stijgt.

Ook andere verkopers van het Japanse toilet zien een toename in de verkoop. Fabrikant Grohe meldt in een rapport uit 2017 dat er toen ruim 8000 douche-wc’s in Nederland geïnstalleerd waren. Dat is ongeveer 0,1 procent van de huishoudens in Nederland. Door de populariteit van de laatste jaren ligt dit vermoedelijk iets hoger nu. 
Douche-wc leidt waarschijnlijk tot minder verstoppingen
De douche-wc is niet alleen hygiënischer dan een normaal toilet, waar je wc-papier moet bij moet gebruiken. Maar ook voor de waterschappen (die het rioolwater in Nederland zuiveren) heeft het veel voordelen. Mensen gebruiken naast gewoon wc-papier ook vochtig toiletpapier. Dit breekt niet altijd af en zorgt regelmatig voor verstoppingen.

Waterschappen en gemeenten zijn daardoor jaarlijks tientallen miljoenen euro’s kwijt aan het oplossen van verstoppingen. Met een douche-wc is het niet meer nodig om vochtige doekjes te gebruiken. Het enige dat milieutechnisch minder voordelig is, is dat een douche-wc meer water gebruikt én een klein beetje elektriciteit. 


Douche-wc: hoe werkt hij precies?
Stap 1: Neem plaats op de zitting
Om er gebruik van te maken, neem je plaats op de zitting. Net zoals je dit op een standaard wc doet. Sommige douche-wc’s hebben een verwarmde wc-bril. Extra fijn in de winter!
Stap 2: Afzuigen van vervelende luchtjes
Bediening van de vele functies van een douche-wc kan met een afstandsbediening of met de knoppen aan de zijkant van de wc. Zo kun je bijvoorbeeld bij verschillende douche-wc’s de luchtzuivering activeren. Hiermee worden nare luchtjes direct afgezogen en blijft de lucht in de badkamer lekker fris.
Stap 3: De reiniging met water 
Ben je klaar? Dan druk je op de knop van het reinigingsmechanisme. Een uitschuifbaar sproeiertje verschijnt en spoelt je billen schoon. De kracht van de straal is daarbij aanpasbaar, voor het gewenste resultaat.
Let op: het is niet aan te raden tijdens deze stap op te staan van het toilet, want dan spuit het water uit de wc!
Stap 4: Ladydouche
Voor een speciale reiniging van de voorzijde van je onderlichaam, beschikken veel douche-wc’s over een extra douchestraal. Geberit bijvoorbeeld, noemt dit de ladydouche. Na gebruik worden de douchesproeiertjes in een douche-wc automatisch gereinigd met water. Wel zo hygiënisch!
Stap 5: Drogen zónder wc-papier
Ook na afloop van het toiletgebruik biedt de douche-wc extra comfort. Door lucht tegen je billen te blazen, worden deze sneller droog en is het gebruik van toiletpapier niet langer noodzakelijk.
Stap 6: …en doorspoelen maar!
Een douche-wc spoel je na afloop van het gebruik door zoals een standaard toilet.