Carbid schieten

Bij onvoldoende kennis is carbidschieten niet geheel ongevaarlijk. Het begint al bij de voorbereiding. Allereerst heb je natuurlijk een melkbus nodig die geschikt is voor carbidschieten. Je kunt hiervoor niet zomaar elke melkbus pakken die voor handen is, de bus moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten alle lasnaden nog in tact zijn. Controleer de melkbus ook goed op (dicht gestopte) gaten. Sla met een hamer een paar keer flink tegen de bodem. Sla je er niet doorheen? Dan heb je een geschikte bus te pakken. Een roestige melkbus is helemaal geen probleem het gaat erom dat de melkbus nog sterk genoeg is.

De melkbus gebruiksklaar maken

Als je een mooie sterkte melkbus hebt gevonden, kan deze geprepareerd worden voor carbid schieten. Hiervoor moet je een klein gaatje (ongeveer 3 mm.) in de melkbus boren. Dit doe je of in het midden van de bodem of aan de zijkant in de buurt van de onderkant. Dit gat is nodig om het gas te kunnen ontsteken. We noemen zo’n gat een zundgat. Je kunt ook een iets groter gat boren zodat er een half rotje in past. Dat rotje fungeert dan als lont en heb je tijd om op veilige afstand van de bus te gaan staan voor deze knalt. Zorg ook dat je bus stevig aan de grond staat of ligt.

Je melkbus is nu klaar voor gebruik. Gooi een paar brokken carbid in de bus (ongeveer 200 gram) en voeg een beetje water toe (ongeveer 60ml.). Hier kun je ongeveer 5 keer mee knallen voor je nieuw carbid moet toevoegen. Het is nog niet zo simpel de hoeveelheden carbid en water en vervolgens de wachttijd tot ontsteking op elkaar af te stemmen. Er is veel oefening nodig om uiteindelijk de optimale knal te veroorzaken.

carbid carbidschieten melkbus

Veiligheidsregels

  • Zoek een veilige plek voor het carbid schieten
  • Gebruik alleen deugdelijk materiaal voor carbid schieten
  • Draag altijd een veiligheidsbril om je ogen te beschermen
  • Bescherm je oren door bijvoorbeeld oorkappen te dragen
  • Om je handen te beschermen, draag je handschoenen
  • Ontsteek de melkbus met een lange gasaansteker of lont
  • Geef aan wanneer je de bus gaat ontsteken, let op dat er niemand in het schootsveld staat